Te laat met betalen?

Eind januari ontving u van Munitax de aanslag gemeentelijke belastingen. U kreeg tot 1 april de tijd om deze te betalen. Veel inwoners hebben dat inmiddels gedaan. 

Betaalt u uw gemeentebelastingen te laat? Dan ontvangt u van ons een betalingsherinnering. 

Betalen lukt even niet?

Heeft u tijdelijk moeite om uw belasting te betalen? Dat kan gebeuren. Neem dan contact op met ons om te kijken naar de mogelijkheden voor een betaalafspraak op maat. Bekijk onze pagina over betalen voor de mogelijkheden en ondersteuning die wij kunnen bieden. 

Blijft betaling uit, dan volgen stappen, zoals een aanmaning en dwangbevel. Daarna mogelijk zelfs inschakeling van een deurwaarder. Elke stap na de eerste betalingsherinnering brengt extra kosten met zich mee. Wilt u deze kosten vermijden? Zorg dan dat u op tijd betaalt. Hieronder leest u hoe ons incassoproces werkt en wat u kunt doen als u een herinnering, aanmaning of dwangbevel ontvangt.

Stap 1: eerste betalingsherinnering

De eerste betalingsherinnering ontvangt u als u uw aanslag niet (volledig) op tijd heeft betaald. Wij vragen u het hele bedrag binnen 5 dagen na de datum van de betalingsherinnering over te maken. Daarmee voorkomt u extra kosten van een aanmaning.
Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden:

  • Automatische incasso: deze kunt u gemakkelijk regelen via onze pagina betalen in termijnen met uw DigiD;
  • Eenmalige overboeking naar het rekeningnummer dat op de betalingsherinnering/aanslag staat;
  • Betalen via IDEAL met de QR-code van de aanslag;
  • Een betalingsregeling aanvragen bij Munitax. 
    Meer weten over betalen? Bekijk onze pagina over betalen.

Stap 2: Aanmaning

Als u na de eerste betalingsherinnering niet op tijd betaalt, ontvangt u een aanmaning: een tweede betalingsherinnering. Let op, een aanmaning brengt extra kosten met zich mee voor u. Deze zijn minimaal € 9,00.
U moet dan de gemeentelijke belastingen inclusief de kosten van de aanmaning binnen 14 dagen na de datum van de aanmaning overmaken. Als u deze aanmaning niet betaalt, volgt er een dwangbevel met nog meer extra kosten.

Stap 3: kennisgeving dwangbevel

Voordat wij een deurwaarder inschakelen en u een dwangbevel sturen, sturen wij een kennisgeving dwangbevel. Wij vragen u dan om direct het bedrag over te maken, om te voorkomen dat we de deurwaarder moeten inschakelen. Neem contact met ons op, om de betaling te kunnen regelen.

Stap 4: Dwangbevel

Als u de aanmaning niet betaalt, ontvangt u een dwangbevel. Dit is een officieel bevel van de overheid om het openstaande bedrag te betalen. Dit brengt opnieuw extra kosten met zich mee. Deze zijn minimaal € 53,00. U heeft dan 2 dagen om het volledige bedrag (gemeentelijke belastingen en kosten van het te laat betalen) te betalen.
Uw aanslag is op dat moment in handen van een externe deurwaarder. Als u een regeling, betaalafspraak of meer informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Flanderijn. De gegevens van dit deurwaarderskantoor staan op het dwangbevel.

Wat gebeurt er als u niet betaalt?

Betaalt u na het ontvangen van het dwangbevel nog steeds niet, dan gaat de deurwaarder invorderingsmaatregelen nemen. Het kan zijn dat er dan beslag gelegd wordt op uw bezittingen, op uw inkomen of uw bankrekening.

Voorkom extra kosten met automatische incasso

Wilt u gedoe en zorgen over te late betalingen voorkomen? Geef dan een automatische incasso af. Wij schrijven het bedrag dat u moet betalen automatisch in termijnen van uw rekening af. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over aanmaningen of extra kosten.
Voor meer informatie over betalen en automatische incasso, bekijk onze pagina over betalen in termijnen.